1 Ocak 2012 Pazar

Bir İlk Olarak Truman Show

Truman Show, gelmiş geçmiş en başarılı Hollywood senaryolarından birisidir. Düşündürücü, insanda hayat adına soru işaretleri bırakan,  sosyolojik ve psikolojik açıdan değerlendirilmesi gereken, yayıncılıkta etik kavramını tekrar tartışmaya açan değerli bir eserdir. Üzerinde konuşulacak çok şey olmasına rağmen sadece filmin televizyonculuk  ve pazarlama açısından düşündürdüklerini sizinle paylaşmak istedim.
Truman show sinemalarda boy gösterdiğinde , henüz ülkemizde  biri bizi gözetlemiyordu, onun bunun evinde yemekte değildik. Kısacası televizyoncularımız tanımadığımız insanları doğal halleriyle seyretmekten bu kadar zevk alabileceğimizi henüz keşfetmemişti.
Televizyoncuların, normal sartlar altında belki de hiç muhatap olmayacağımız , tümüyle farklı sosyokültürel geçmişlerden gelen insanları evlerimizde görmeye olan ilgimizi fark etmesiyle  bu tip showlarda bir patlama yaşandı.  “Tutucu” diye adlandırılabilecek, “mahalle baskısının” yoğunluğundan şikayet ettiğimiz ülkemizde, belki de programların seyirci bulmasından daha da şaşırtıcı  olanı katılımcı bulmasıydı.
Aslında bizler bu tip programların varabileceği en uç ve belki de programcılık açısından en mükemmel noktasıyla seneler önce Truman Show filmi ile tanışmıştık. Film doğumundan itibaren hayatındaki her şeyin kurgulandığı, günlük yasamı 24 saat naklen yayınlanan, gerçek bir bireyin  öyküsüydü.
Truman Show’la bizler sadece 'realty show’la değil ürün yerleştirme ile de tanışmış olduk. Filmde kahramanımızın günlük yaşamı içinde kullandığı her ürün bir reklam değeri taşır ve bu son günlerde ekranlarımızda basarılı , başarısız pek çok örneğini gördüğümüz ürün yerleştirmenin ta kendisidir.




Bir sahnede artık bir şeylerden şüphelenmeye başlayan Truman ürün tanıtımı yapan eşine kiminle konuştuğunu sorar. Bence başarılı yerleştirme bu soruyu sordurmayan yerleştirmedir. Senaryonun içine işlemiş, izleyiciyi senaryodan koparmadan mesajını iletebilen yerleştirmelerin başarısının çok yüksek olacağını  düşünüyorum.




Hakkında çok şeyler konuşulabilecek Truman Show’dan şimdilik bu kadar..

In case I don’t see you good afternoon, good evening, good night…..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder