30 Ocak 2013 Çarşamba

Ben onları Kayseri'li sanmıştım.


Bugün Twitter’da "Garanti Konya’dan Özür Dilesin" kampanyasını görünce acaba Garanti şu ana kadar yaptığından daha kötü ne yaptı da bu tepkiyi aldı diye gerçekten çok merak ettim. 
Malumunuz, Garanti Bankası senelerdir bizlerle çeşitli sempatik hayvanlar üzerinden konuşmayı prensip edinmiş güzide bir bankamızdır. Bizde milletcek, senden benden akıllı, ticari zekaları gelişmiş bu sevimli dostlarımızdan tavsiye almakta hiçbir mahzur görmüyor, mutlu mesut birikimlerimizi yönlendiriyorduk. Ben bunu çocukluğumuzun hayvan figürlü kumbaralarının bilinç altınımızdaki etkisine bağlıyorum.
Ama anlaşılan o ki Garanti’nin başarılı iletişimcileri, yakaladıkları bu "etkileyici" konseptle yetinmeyip; lokalizasyon yapalım, yakınlaşalım, başarımıza başarı katalım hevesine kapılmış ve bunu üst yönetimle paylaşmışlar. Bu fikir yönetimi çok heyecanlandırmış. “ Bu millete yatırımları konusunda akıl veren, ticari deha sahibi bu sevimli dostlarımızı bütün illerimiz sahiplenmek ister, onları hangi ilden yaparsak yapalım diğer illerimiz kırılır” endişesiyle günlerce düşünmüş taşınmışlar.
Sonuçta herhalde “ Konya bize pek sıcak bakmıyor. Mesajımızı ulaştıramadık bir türlü. Önce onlarla yakınlaşalım! Sonra dedem tarafı şuralı, annanemgiler buralı diye reklam serimize devam eder, bu şekilde pek çok ilimizle yakınlaşır, nihayetinde de bir birlik mesajı ile seriyi tamamlarız “ demişler.
Ama maalesef koca bir millet olarak maruz kaldığımız bu hakaretamiz durum hiç kimseyi rahatsız etmezken bu sevimli hayvancıklar "Biz Aslen Konya’lıyız" deyince Konya halkı  “ Bizim ilimizde tavuk, köpek, eşek, kuş pek bulunmaz, nadiren olarak bulunsa da bir milleti peşinden sürükleyecek kadar akıllı olmaz " demiş ve çok kızmışlar.
Tabii yukarıdaki sonuca giden süreç sadece benim hayal gücümün ürünü  ama trajikomik sonuç malesef gerçek. Şimdi sosyal medyada alabileceğim yoğun  tepkiyi göze alarak bunu açıklama cesareti gösteriyorum ki ben onları Kayseri'li sanmıştım :)

Mevlana ismine sahip çıkmakla öncelikli olarak sorunlu olduğuklarına inandığım Konya'lı dostlarımın acilen Mevlana adının ticari kullanımını engellemeye yönelik ciddi bir çalışma içine gireceğini ümit ediyorum. Mevlana dünyaya mal olmuş çok büyük bir değerimizdir. Bu girişimleriyle belki ülke olarak tarihi ve kültürel değerlerimizle ilgili yaşadığımız bu anlaşılmaz şuursuzluğu üzerimizden atmamıza yardımcı olurlar.. 


NOT: Türkiye’de hemşehirlilik kavramı içi fazlasıyla doldurulmuş ve karakteristik özellikler taşıyan bir kavram. İllerimize yönelik yapılacak lokal iletişim çalışmaları özenli bir ön araştırma devresi ve ülkemizin renklerini yakından tanıyabilme fırsatını yakalamış profesyoneller gerektiriyor. Ve tabii bu başka bir yazının konusu ...

2 Ocak 2013 Çarşamba

2012'nin En İyileri


Yeni yılla girerken pek çok kuruluşun kendi kriterleriyle yılın en iyileri için yaptığı sıralamalar gündeme oturur. Bu sene farklı değerlendirmelerde farklı sıraları almış olsalarda pek çok enler listelerinde kendilerine yer bulmuş reklamları Adweek sıralaması ile reklam severlerle paylaşmak isterim. 
2013'ün yetkin şirket temsilcileri ve doğru iletişim profesyonellerin birlikte çalışma imkanı bulacağı, başarılı ve keyifli pek çok çalışma göreceğimiz bir yıl olmasını dilerim.


10. Carlton Draught Beer Chase


9. “Axe,” Susan Glenn


8. Procter & Gamble, “Best Job”


7. Chrysler, “It’s Halftime in America”


6. Red Bull, “Red Bull Stratos”


5. Old Milwaukee, “Field Cut Off”

4. DirecTV, “Charlie Sheen”


3. Widerøe Airlines, “Grandpa’s Magic Trick”


2. Nike, “Jogger”


1. The Guardian, “Three Little Pigs”